Rooibosthee wint de laatste jaren aan populariteit onder theedrinkers rondom de wereld. De oorsprong van deze thee begon in Zuid-Afrika, onder het Khoisanvolk die de bladeren van de Rooibos plant (Aspalathus linearis) plukte en lieten drogen in de zon. De fruitige en zoete kruidenthee is smakelijk, vrij van cafeïne en met een laag tannine gehalte, het is dus een goed alternatief voor groene of zwarte thee. Daarnaast worden er nog andere gezondheidsvoordelen aan rooibos verbonden. Zo zou deze kruidenthee kunnen helpen bij hartproblemen, kanker en beroertes. Lees verder om meer te leren over rooibosthee en welke voordelen het drinken van deze thee geeft.
Geschiedenis van rooibosthee
De rooibos plant komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, deze naam is Afrikaans en afgeleid uit het Nederlandse ‘rode bos’. Eeuwen voordat deze plant bekend was bij de rest van de wereld, gebruikte de lokale bevolking het als een geneesmiddel tegen huidproblemen en dronken het als een thee. In de 17de eeuw kreeg de Zweedse botanicus Carl Humberg een kopje thee van de Khoisan die gebrouwen was van Aspalathus cordata, een familielid van de rooibosplant die we vandaag gebruiken. Hij was een van de eerste westerlingen die kennis maakte met dit Zuid-Afrikaanse drankje. Het gebruik van de kruidenthee verspreidde daarna over heel Zuid-Afrika, en de Nederlandse boeren die naar het land verhuisde in de 18de eeuw begonnen met het planten Rooibos in het Cederberg gebied.
Het was moeilijk om de rooibosplant te cultiveren, en de voorraad wilde planten kon de vraag op de markt niet aan. Dus besloot Dr. Pieter Lefras Nortier in 1930 de uitdaging aan te gaan om een manier te ontdekken waarop ze de plant konden cultiveren. Het geheim lag uiteindelijk in het verwijderen van de buitenste schil rondom het zaad. Op die manier konden de zaden veel makkelijker kiemen en kon de cultivatie van rooibos echt beginnen. Dr. Nortier wordt nu dan ook gezien als de vader van de rooibos industrie.
Hoe drink je de thee?
Rooibosthee wordt op dezelfde manier gebrouwen als zwarte thee. Door hem ongeveer een of twee minuten in heet water te laten trekken. Een andere manier is om de thee tien minuten lang in kokend water te brouwen. De thee wordt meestal zonder of maar een klein beetje melk, suiker/honing gedronken. Ook kan er een citroenschijf met wat honing aan toegevoegd worden.
Gezondheidsvoordelen van rooibosthee
Hoewel rooibos actieve antioxidanten bevat, zijn deze lang niet zo effectief als die in groene of zwarte thee. Voor iedere portie groene of zwarte thee, zul je twee porties rooibos moeten drinken om dezelfde hoeveelheid actieve antioxidanten binnen te krijgen. Veel van de gezondheidsvoordelen die rondgaan over rooibosthee zijn vaak gebaseerd op anekdotisch bewijs en niet goed vastgelegd. Er is dus nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig voordat we met zekerheid kunnen zeggen wat de gezondheidsvoordelen van deze fruitige kruidenthee zijn. Onderzoekers zijn nog druk bezig met het bekijken van de effecten van rooibos op onze gezondheid. Hieronder kun je over enkele gezondheidsvoordelen van rooibosthee lezen.
Beschermt tegen de vorming van verschillende soorten kankercellen
Gefermenteerde rooibos heeft een bewezen remmende werking op de met kanker geassocieerde mutatie van dierencellen in muizen door mutagenen. Deze studie vergeleek de beschermende werking van rooibos en groene thee extracten op cellen die blootgesteld waren aan een gen dat nadelige mutaties in de cellen activeerde. Beide hadden in het laboratoriumonderzoek een onderdrukkende werking op de afwijkende cellen, maar rooibos was verreweg het meest effectief hierin. Bij hoge doseringen van 1000 microgram/ml stopte rooibos de vorming van afwijkende cellen helemaal, en bracht de concentratie van die cellen zelfs helemaal terug naar normaal.
Het tweede deel van dit onderzoek bekeek de effecten van rooibos en groene thee in het lichaam van de muizen. Hier kregen de muizen een dagelijkse portie rooibos of groene thee, en een injectie met de mutagenen. Ze vergeleken de concentraties cellen met beschadigd DNA die zouden kunnen leiden naar kankervorming. Beide theesoorten bleken effect te hebben op een van de mutagenen, maar alleen wanneer de muizen vooraf iedere dag een portie thee dronken. Voor het tweede mutageen was alleen rooibosthee effectief in het verminderen van het aantal beschadigde cellen. Ook zou de thee bescherming bieden tegen de effecten van röntgenstralen in muizen.
Een van de hoofdonderzoekers die zich richt op de effecten van rooibos op kankervorming, Jeanine Marnewick, zegt dat rooibos een beschermende werking heeft en beschadiging van DNA in de cellen kan voorkomen. Dit is zowel in het laboratorium als in de organismes zelf aangetoond, hoewel niet gefermenteerde rooibos in het eerste geval wel effectiever lijkt. Ze wijst er wel op dat het nog er veel onbekend is over de werking van rooibos, en dat er nog meer onderzoek nodig is voordat er conclusies getrokken kunnen worden.
Allergieën, koliek, en andere aandoeningen
Rooibos verkopers suggereren vaak dat het helpt bij verteringsproblemen, allergieën, slaapproblemen, hoofdpijn en andere aandoeningen. Deze beweringen zijn echter niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Als er traditionele gebruiken waren van rooibosthee als medisch hulpmiddel door de oorspronkelijke inwoners van Cedarberg, zijn deze verloren gegaan. De nieuwe interesse in rooibos als medisch hulpmiddel begon in 1968, toen een Afrikaanse vrouw, Annieke Theron, ontdekte dat rooibos de koliek van haar baby verminderde. Volgens het verhaal kon ze geen gedocumenteerd onderzoek vinden naar rooibos, dus deed ze haar eigen onderzoek met lokale baby’s die last hadden van koliek of allergieën. Ze concludeerde dat rooibos deze baby’s hielp, ze publiceerde haar eigen boek en begon een gezondheid en make-up lijn gebaseerd op een rooibosextract.
Veel Zuid-Afrikaanse artsen raden rooibos aan voor verschillende aandoeningen. Er is echter nog onvoldoende onderzoek uitgevoerd dat aantoont of deze volks remedie echt effectief is of welke bestanddelen van de kruidenthee echt invloed hebben op de gezondheid. Dr. Marnewick bevestigd dat rooibos effectief lijkt te zijn voor baby koliek, ook zou het kunnen helpen bij hartproblemen en een beroerte, maar er zijn nog geen wetenschappelijke onderzoek uitgevoerd die dat bevestigen.
Geen cafeïne en een laag tannine gehalte
Een van de grote gezondheidsvoordelen van deze kruidenthee is dat het geen cafeïne bevat. Dit betekent dat het makkelijk gedronken kan worden zonder dat je de stimulerende effecten van cafeïne ondervind, je kunt dit dus ook goed in de avond drinken en in grotere hoeveelheden dan normale thee. Dankzij de lage concentratie tannine in rooibos, wordt deze drank niet bitter en kunnen mensen met een lage tolerantie voor tannine hier meer van drinken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je meer antioxidanten binnen kunt krijgen met deze thee, omdat je hem in grotere hoeveelheden kunt drinken zonder last te krijgen van de cafeïne en tannine.
Conclusie
De thee uit rooibos is populair geworden dankzij zijn fruitige, zoete smaak en zijn cafeïnevrije, lage tannine, antioxidant rijke status. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is naar deze thee, lijkt het erop dat het geen nadelige bijwerkingen heeft. De aanwezige antioxidanten zouden kunnen beschermen tegen kankervorming, hartaanvallen of beroertes, hoewel er voor de laatste twee nog geen onderzoek gedaan is. De niet gefermenteerde variant wel effectiever in lijkt te zijn in de bescherming. Toekomstig onderzoek moet aantonen of deze, en andere voordelen echt blijken te zijn en ook voor mensen werken. Voor die tijd blijft het een heerlijke kruidenthee om te drinken, vooral voor mensen die geen cafeïne willen consumeren.